İslamda Kadın

NİSA 34 - Erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler.

NİSA 11 - Allah size evlatlarınızın miras taksimini şöyle emrediyor: Çocuklarınızda, erkeğe iki kadın payı kadar , eğer hepsi kadın olmak üzere ikiden de fazla iseler, bunlara mirasın üçte ikisi ve eğer bir tek kadın ise o zaman ona malın yarısı vardır. Eğer ölen, ana ve baba ile birlikte çocuklar da bırakmışsa ana babanın her birine ölenin terekesinden altıda bir; şâyet ölenin çocuğu yok da, mirasçı olarak ana ve babası kalmışsa, ananın payı üçte birdir.

Kuran’a göre ; Nisa 34′te erkeğin kadından üstün olduğu , nisa 11′de ise 2 kadının 1 erkeğe eşit olduğu açıkça gözükmektedir.Ki zaten islam devletlerine , şeriatin hakim olduğu ülkelere bakarsanız ; erkeklerin kadınlara göre daha ayrıcalıklı olduğunu görürsünüz.

Şunu da hatırlamakta fayda var ; cumhuriyet ve demokrasiden önce - islamın hâkim olduğu dönemlerde - evli bir erkek karısına “boşol boşol boşol” dediğinde boşanma olayı hiçbir mahkemeye gerek duymadan ve kadının görüşü önemsenmeden gerçekleşebilmekteydi.Ayrıca bir erkeğin birden fazla bayanla evlenme hakkı vardı , ancak bir bayan birden fazla erkekle evlenemezdi.